sepolia logo

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς, ενημερωθήκαμε ότι Σύλλογοι Γονέων της 4ης δημοτικής κοινότητας έλαβαν πρόσκληση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τον ιερό ναό Αγ. Κων/νου και Ελένης Κολωνού, η οποία έγραφε: «οι Χριστιανικές συντροφιές και τα Κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας μας, σας προσκαλούν στη γιορτή τους την Κυριακή 14 Μαΐου 2023 στον Ιερό Ναό».

Φέτος παραχωρήθηκαν σχολικοί χώροι 17 σχολείων (!) σε εκκλησίες, από τα οποία τα 14 βρίσκονται στην 4η κοινότητα. Ο ναός που διοργανώνει τη γιορτή, των Αγίων Κων/νου και Ελένης, χρειάστηκε 6 σχολεία για να διοργανώσει όλες τις δραστηριότητες που ήθελε!

Τι δραστηριότητες διοργάνωναν οι ενορίες; Σύμφωνα με τις σχολικές επιτροπές που τις ενέκριναν, τις «Νεανικές Συντροφιές», δηλαδή «δημιουργική απασχόληση και αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών μέσω ομαδικών παιχνιδιών και αθλημάτων, καλλιέργεια αρετών, ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης κ.λπ.». Τουλάχιστον αυτό αναφέρεται στις αποφάσεις παραχώρησης των σχολικών χώρων.

Παρά τις καταγγελίες για θρησκευτική κατήχηση στα σχολεία, που είχαν γίνει από τον Οκτώβριο, τόσο δημόσια, όσο και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, η δημοτική αρχή δεν ασχολήθηκε με το θέμα, με τη δικαιολογία ότι πρόκειται για δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά. Τώρα, λοιπόν, μαθαίνουμε ότι οι Νεανικές Συντροφιές ήταν και… Χριστιανικές και μάλιστα δηλώνονται ξεκάθαρα ως Κατηχητικά Σχολεία,παρότι στην απόφαση παραχώρησης του δήμου αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «οι χώροι δεν παραχωρούνται για την λειτουργία κατηχητικού». Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα, προφανώς. Όλοι/ες το γνώριζαν ότι πρόκειται για κατηχητικά.

Μάλιστα, στις 2/12/2022, με επιστολή στον δήμαρχο Αθηναίων, η Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου έγραφε: «[…] τα φυλλάδια που μοιράστηκαν σε γονείς και εκπαιδευτικούς παραπέμπουν ευθέως στο κατηχητικό των οικείων εκκλησιών. Στο βίντεο ενός από τους ιερούς ναούς που έλαβαν τη σχετική άδεια, αναπαράγονται δράσεις από το κατηχητικό και συνοδεύονται από τίτλους, όπως «το κατηχητικό μου» και «στιγμές χαράς κοντά στον Χριστό». Στο φυλλάδιο συμπεριλαμβάνεται, επίσης, η αναχρονιστική αναπαραγωγή του διαχωρισμού των τμημάτων με βάση το φύλο (τμήματα αγοριών-κοριτσιών) ως να ήταν κάτι το φυσιολογικό». Εκτός της κατήχησης, η αναπαραγωγή έμφυλων στερεοτύπων δεν βοηθάει στην «αποδοχή της διαφορετικότητας» που ισχυρίζονται ότι επιδιώκουν οι Νεανικές Συντροφιές.

Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι στην 4η κοινότητα, όπου δόθηκαν αφειδώς οι παραχωρήσεις σχολικών χώρων στις εκκλησίες, το τελευταίο διάστημα έχουμε πολλά περιστατικά παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Παιδιά ευάλωτα, φτωχά, που αποτελούν εύκολη λεία στα χέρια των κάθε επιτήδειων, και ΜΚΟ με επικεφαλή ιερωμένο, ή ιερωμένους που έχουν ανάλογη δράση-φίλοι του Μίχου.

Τα προγράμματα υπόσχονται «προσφορά υλικής βοήθειας σε οικογένειες της γειτονιάς που έχουν ανάγκη». Σε κάθε γειτονιά, ειδικά στις φτωχογειτονιές της πόλης, συμμετέχουμε, ενδυναμώνουμε και ενθαρρύνουμε κάθε δράση αλληλεγγύης. Δεν θα πρέπει όμως αυτές οι δράσεις να χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για την επιβολή της κατήχησης στα σχολεία. Η εκκλησία δύναται να υλοποιεί αντίστοιχες δράσεις εκτός των χώρων των σχολικών μονάδων.

Ο δήμος Αθηναίων, πρώτος απ’ όλους οφείλει να διασφαλίζει την τήρηση της οδηγίας υπ’ αριθ. 144365/29-06-2020 που ο ίδιος έχει εκδώσει, με την οποία αποκλείει την παραχώρηση σχολικών χώρων για την υλοποίηση μετασχολικών δραστηριοτήτων που έχουν πολιτικό, κομματικό ή προσηλυτιστικό χαρακτήρα.

Είναι φανερό ότι η δημοτική αρχή αποδέχεται και χρησιμοποιεί τις δραστηριότητες θρησκευτικού προσηλυτισμού της εκκλησίας ως εργαλείο προώθησης της παραταξιακής της πολιτικής, επιδιώκοντας εκτός των άλλων εκλογική πελατεία. Η πολιτική αυτή αποτελεί ένα διαρκές «πραξικόπημα», που παραβιάζει ακόμα και το ίδιο το Σύνταγμα. Εκεί, στο άρθρο 13, σχετικά με τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα που σχετίζονται με τη θρησκευτική ελευθερία, αναφέρεται ρητά ότι : «Ο προσηλυτισμός απαγορεύεται».

Καλούμε

τον αντιδήμαρχο παιδείας κ. Βαφειάδη να μην δώσει ξανά έγκριση στις «Νεανικές Συντροφιές»,
τους συλλόγους διδασκόντων, που μέσω του/της διευθυντή/διευθύντριας δίνουν την απαραίτητη έγκριση, να αναθεωρήσουν τη στάση τους,
τους συλλόγους γονέων και τις ενώσεις γονέων, να αποδοκιμάσουν την είσοδο της θρησκευτικής κατήχησης στα σχολεία τους.
Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα υπερασπίζουμε με κάθε τρόπο τη θρησκευτική ελευθερία απέναντι στη θρησκευτική κατήχηση, ενάντια σε κάθε μορφή προσηλυτισμού, δογματισμού, πνευματικής χειραγώγησης και καταπίεσης. Υπερασπίζουμε τον πλήρη διαχωρισμό της εκκλησίας από το κράτος.